By: Roz@HomeKreation
INGREDIENTS:
1 kg Shrimps / Udang Geragau
1 small bowl Grated Coconut
1 small bowl / 200g Shallots*
1 clove Garlic*
20 Lemongrass*
10g Fennel Seeds*
10g Coriander Seeds* (* blended)
1 cup Chilli Paste
1/2 tbsp Turmeric Powder
1 liter Thick Coconut Milk
Salt & Sugar
METHOD:
1. Place all ingredients, except shrimps coconut, in a wok & let it boil.
2. Add in shrimps & coconut then stir most of the times until dry.
This may take about 1-2 hours, cooking above medium-low fire.
3. Serve with rice, glutinous rice, nasi himpit, bread, etcs.
***********************************
Teringin nak experiment udang geragau buat serunding & ini lah hasil nya. Hubby Along makan dgn sagu (sagu ialah makanan kesukaan orang Melanau kat Sarawak ni). Nanti kita tunjuk kendian kita makan serunding ni dgn apa ya...
BAHAN2:
1 kg Udang Geragau
1 mangkuk kecil Kelapa Parut
1 mangkuk kecil Kelapa Parut
1 mangkuk kecil / 200g Bwg Merah*
1 ulas Bwg Putih*
20 btg Serai*
10g biji Ketumbar*
10g Jintan Manis* (* blended)
1 cwn Chilli Paste
1/2 sb Serbuk Kunyit
1/2 sb Serbuk Kunyit
1 liter Santan Pekat
Garam & Gula
CARA2:
1. Letak kesemua bahan2, kecuali udg geragau & kelapa, ke dlm kuali & masak sehingga menggelegak.
2. Masukkan udg geragau & kelapa dan kacau senantiasa sehingga kering.
Ini mengambil masa 1-2 jam, masak dgn api sederhana kecil.
3. Hidangkan dgn nasi, pulut, nasi himpit, roti, dll.
No comments:
Post a Comment