Wednesday, December 30, 2009

Crab in Spicy Soy Sauce

Tengok ler, ketam dok dalam kuali lagi ni.... tak sempat nak posing dalam pinggan pun....

Meh layan respi:

BAHAN2:
6 ekor ketam
5 biji Bwg Merah*
2 ulas Bwg Putih*
1/2" Halia* (* tumbuk) 
1 btg Serai - ketuk
2 sb Cili Mesin
Kicap Masin + Manis
1 tsp Tpg Jagung- bancuh dgn sedikit air 
1 biji Telur - pukul sedikit 
Garam (jika perlu) 

CARA2:
1. Berus kulit ketam supaya bersih. Potong dua.

2. Tumis bhn tumbuk & serai sehinga wangi, masukkan cili mesin.
Kacau sehingga cili masak & wangi.
Masukkan kicap secukup nya & sedikit air (sukatan ikutlah nak byk atau sikit kuah nya).
Masukkan ketam & tutup sehingga ketam masak.
Masukkan tpg jagung utk memekatkan kuah.
Masukkan telur & cepat2 kacau.
Masukkan garam jika perlu (kicap masin patut nya sudah mencukupi).


UPDATE
People who tried this recipe:
Hana

No comments:

Post a Comment